Internet Explorer 8

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 6:30 PTG | , | 0 Komentar »

Internet Explorer 8 Beb..

Ramai yang teruja apabila Microsoft Corp telah mengeluarkan Internet Explorer 7 dahulu. Invorimen yang cantik dengan adanya Tab-tab yang boleh ditambah.

Penambahan tab-tab ini dapat memudahkan pengguna daripada IE5-IE6 dahulu apabila ingin membuka satu Explorer kena Klik pada butang CTRL+N atau File - New Windows.

Membuka New Windows akan membanyakkan lagi IE pada Desktop kita dan mungkin ia akan menjengkelkan.


Walaubagaimanapun dengan adanya IE7, keadaan ini berubah iaitu pengguna tidak perlu lagi menggunakan arahan CTRL+N untuk membuka satu IE baru. Hanya mengklik pada tab (CTRL+T)sahaja sudah memadai.

Namun tak sempat pengguna merasai kehebatan dan kelebihan IE7 muncul pul pula IE8. Apa dia IE8 nie? Best sangat ke IE8 nie.??

bagi saya, setiap yang baru nie mesti la best. Kerana mungkin tidak ada arahan-arahan dalam IE7 akan ada pada IE8.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut dengan IE8 nie sila la lawati laman web Microsoft

Jadi apa tunggu lagi, anda boleh downloadnya di Internet Explorer 8

Dipetik daripada Web Mykomputer.Info

[+/-] Baca Selanjutnya......

Semalam saye pergi ke Cyber Cafe kawan kat pokok sena, Kedah. Pada masa tu, dah habis sembang-sembang dengan dia, saye saje le nak try layari internet kat CC die tu.

Setelah saya klik pada IE saya dapati ie dia tertulis - faizal. Huk huk... saya tanye dia pc nie dah kena jangkit satu virus baru iaitu virus faizal.js.

Virus ini akan menyebabkan beberapa arahan dalam laptop akan terganggu seperti tidak boleh melihat hidden files, memaparkan huruf H di taskbar dan menggangu beberapa fail dalam notebook atau pc pengguna.

Antara langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh pengguna yang mendapat simptom yang sama seperti berikut:


1- Download aplikasi berikut : klilk sini
2- Setelah itu klik pada start->run->open -> regedit
Search fail bernama faizal.js dan padam fail tersebut.
3-Kemudian klik semula pada start->run->open ->msconfig satu windows System Configuration Utilitys akan dipaparkan pilih tab Startup dan padam aplikasi atau fail faizal yang terdapat dalam paparan tersebut.
4- Setelah langkah diatas dijalankan Reboot notebook atau pc anda.

JIKA TIDAK BERJAYA DENGAN REMOVAL CUBA GUNA STANDALONE DARI NOD32

DOWNLOAD SINI

Dipetik daripada Web Mykomputer.Info

[+/-] Baca Selanjutnya......

Firewall Untuk Pendrive/USB Anda

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:21 PTG | , , | 0 Komentar »



Firewall merupakan sebuah perisian yang digunakan sebagai memblock apa-apa sahaja penceroboh atau penggodam yang ingin menggodam pc kita.

Perkara ini adalah merbahaya kerana dengan adanya penggodam ini, pc kita berada dalam keadaan merbahaya dan terdedah kepada hackers.

Oleh yang demikian, sebuah perisian yang agak menarik yang saya hendak kongsi bersama dengan sahabat-sahabat.



Perisian ini ringan dan sesuai untuk pen drive anda.

Cara install seperti biasa.

BOLEH LINDUNGI / MEMBUANG VIRUS TERSEBUT DARI PENDRIVE

* cftmonn.exe (ksven, Autorun.dhl)
* sbsm.exe, softhomepage.com (sbsm.dll,sbmdl.dll)
* Virtual Made (Virtual Maid.dll, http://www.searchmaid.com)
* VirusHeat (VirusHeat 4.3.exe, VirusHeat.exe)
* MonaRonaDona (srvspool.exe, registrycleaner2008.exe)
* Noooh (Sys.exe, ComSys.dll)
* NetSky (FVProtect.exe,FirewallSvr.exe,netstats.exe) and all its variants
* Tavo.exe (tavo0.dll, tavo1.dll) and all its variants
* Patty.exe (S0UNDMANS.EXE,1sasrv.dll,adsldps.dll,twain.dll,realsched.exe)
* Kxvo.exe and all its variants
* Kavo.exe and all its variants
* VirtuMonde (VirtuMondo, Vundo, TROJ_VUNDO, TROJ_MEREDROP,DL.Small.ADIB)
* Sohanad fix (SCVVHSOT.exe, svchost.exe) (W32.Imaut.A, TROJ_AUTORUN.AH, Worm.Sohanad)
* SdBot fix (ctfmonn.exe) (Backdoor.SdBot, Sdbot.worm.gen.a)
* Amvo.exe (3o.exe, y82td3td.com, i.cmd, fppg1.exe, ekugb3.bat…) and its variants other than already proposed here

Download Sini

Dipetik daripada Web Mykomputer.Info

[+/-] Baca Selanjutnya......

Sitebar merupakan satu baru yang berada di tepi web blog kita sama ada di kiri atau di kanan, kedua-dua bar itu dipanggil sitebar. Hehe... macam nak memulakan kelas pulak...

Target _blank ialah sebuah arahan untuk membuka satu windows baru tanpa meninggalkan halaman asal semasa pautan ( link ) di klik. Kaedah ini ramai orang gunakan agar pelawat tidak meninggalkan laman web asal apabila mereka klik pada link yang diberikan.



Baiklah disini saya ingin berkongsi satu tutorial bagaimana kita membuat kaedah ini supaya web kita itu sentiasa dihadiri oleh pengunjung.

Langkah :

1. Masuk ke cpanel web blog anda
2. Klik pada Edit Html
3. Tandakan rait pada kotak [] Expand Template Widget
4. Carikan koding ini

< li >< a expr:href=’data:link.target’ >< data:link.name/ >< /a >< /li >


5. Tambahkan koding nie

< li >< a expr:href=’data:link.target’ target=’_blank’ >< data:link.name/ >< /a >< /li>


Perhatikan di mana saya masukkan koding target=’_blank’.
Itu sahaja. Save template anda dan cuba tengok hasilnya.

Perhatian : Semua koding diatas saya telah jarakkan penggunaan <> jadi anda diehendaki merapatkan semuanya dengan isi yang terdapat dalam tag <>

[+/-] Baca Selanjutnya......


Gambar latar belakang merupakan satu daya penarik untuk setiap web. Tidak kiralah web jenis apa pun yang anda kendalikan, gambar-gambar memang akan memainkan peranan yang penting.

Baiklah disini saya ingin berkongsi satu lagi tutorial iaitu bagaimana hendak meletakkan warna dan gambar untuk latar belakang posting anda.

Adalah lebih baik setiap posting itu akan diselang-selikan dengan gambar yang lain baru le nampak menarik sikit.

Lihat contoh dalam artikel ini. Macam mana menarik kan.

Caranya mudah sahaja.

Sebelum anda mencipta artikel untuk dilancarkan mulakan taip benda nie dan letakkan dibahagian atas posting anda.

Koding untuk membina Warna latar belakang posting

< div style="background:kod_warna_disini;" > taipkan artikel anda disini dan diakhir sekali penulisan anda taipkan penutup div < /div >


Untuk meletakkan gambar latar belakang untuk postingan anda

< div style="background:url(alamat_gambar_disini) no-repeat;" > taipkan artikel anda disini dan diakhir sekali penulisan anda taipkan penutup div < /div >


Save dan lihat hasilnya

[+/-] Baca Selanjutnya......

Berchating Dalam Network Menggunakan CMD

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:07 PG | , | 0 Komentar »

Hai Assalamualaikum,salam perjuangan dan salam tutorial kepada semua pengunjung.

Hari ini pula saya ingin berkongsi kepada semua pengunjung tentang tutorial Chatting Dalam Rangkaian ( Network ) di dalam pejabat anda. Anda boleh menghantar mesej kepada kawan anda dengan mudah dan senang. Bak kata orang nak kacau kawan mudah je la lepas nie... hehehe...

Baik la senang je tutorial ini. Tapi sebelum anda memulakan tutorial ini, anda dikehendaki mengetahui dulu no ip kawan, atau nama pc kawan anda.



Kemudian, buka program notepad, dan masukkan mesej di bawah nie kedalamnye.


@echo off
:A
Cls
echo ABU ASMA CMD MESSENGER
echo Best tutorials at http://abu-asma.blogspot.com
set /p n=User:
set /p m=Message:
net send %n% %m%
Pause
Goto A


Selepas itu, savekan notepad anda dengan menggunakan nama apa jer dan di tulis diakhirnya ialah .bat sebagai contoh mesej.bat

Kemudian buka la fail tersebut dan masukkan IP komputer kawan anda dan masukkan mesej anda.

Selamat mencuba semoga berjaya

[+/-] Baca Selanjutnya......

Pernahkan anda masuk ke dalam website yang mempunyai script "disable right click"?. Kalau tidak pernah, cuba tengok web blog saya ini.

Cuba klik kanan. Apa arahan yang keluar? "Funtion Disable, betul tak??

Baik la, disini saya ingin berkongsi sedikit script untuk enablekan semua fungsi disable right click dalam web.

Senang jer, dan saya dah test dari ie6 dan ie7 kaedah ini boleh digunakan. Cuba ler. jangan le malu-malu. Kalau tak boleh tu saya minta maaf la ekk.



"Tools"->"Internet Options"
"Security" tab
"Custom Level"
Cari dibahagian bawah "Scripting"
Set "Active Scripting" kepada "disable"
klik "Ok".

Siap.

[+/-] Baca Selanjutnya......

Cara baru Penyebaran Virus HIV

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:48 PG | | 1 Komentar »

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum
membacanya... Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif
seronok menyebarkan virus HIV.

Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen
Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau
telah
merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila
berhati-hati... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum
penyuntik yang telah digunakan penagih

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai
selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi
pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini
kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan
penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah
tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur &
kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang
terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa
sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan
nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' .
Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat
virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati... .

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan
penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman...
jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul
tempat mengembalikan wang syiling... .mungkin terdapat jarum penyuntik di
dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya
meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis
dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan
mayonis & sos Order di tempat lain. Ini adalah nyawa anda. Sila
'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially
orang yang anda cintai, anak anda
dan sesiapa saja...

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept. of Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan , MALAYSIA .

[+/-] Baca Selanjutnya......

Hack Ruangan Komentar Anda

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 7:30 PG | , | 1 Komentar »

Hai, Assalamualaikum kepada semua pengunjung. Hari ini insyallah saya akan membuat satu tutorial yang mungkin berguna kepada semua sahabat-sahabat pengunjung.

Dalam tutorial kali ini, saya ingin memberi sedikit tips untuk mengubah ruangan komentar anda agar lebih nampak menarik. Contohnye anda boleh lihat seperti dalam web sini ini. Macam mana menarik bukan??



Baik lah disini saya tunjukkan tutorial berkenaan dengan tajuk ini

1. Sila ke Settings>Archiving di Blogger dashboard dan pastikan "Enable Post Pages" ialah "yes".

2. Kemudian Settings>Comments pastikan komentar disetkan kepada pop-up window.


3. Pergi ke Edit HTML pastikan "expand widget templates" ada terdapat tanda rait.

4.Kemudian cari kodding nie.




dan gantikan dengan kodding nie



5. Kemudian cari pula kodding nie



Dan gantikan kepada kodding nie



6. Tamat. Save template anda dan lihat pada ruangan komentar. Macam mane? Menarik bukan?

Selamat mencuba dan sila la komentar sikit ekk..

[+/-] Baca Selanjutnya......

Regedit bermasalah?

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:06 PG | , | 2 Komentar »



Imej ini keluar bila anda taip regedit pada ‘Run’ ?

Saya tahu mesti anda pernah mengalami masalah ini. Adakah ia disebabkan oleh virus?
Hehe.. rasakan le baru padan muka kita... ( Jangan mare... )


Berikut saya senaraikan beberapa kaedah untuk mengembalikan semula Regedit kita yang telah di"disable"kan oleh virus ini.

Muatturun fail vbs yang ditulis oleh Doug Knox dan ’save’kan sebagai *.vbs. Dwi klik pada fail berkenaan dan sepatutnya regedit anda dah berfungsi semula.

Kaedah Kedua, taip arahan ini dalam kotak ‘Run’ - REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f

Selamat Mencuba

[+/-] Baca Selanjutnya......

Halang wallpaper anda dari ditukar!

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 9:38 PG | , | 1 Komentar »

Pernah tak anda alami keadaan dimana, wallpaper anda kerap bertukar setelah ada member pinjam guna komputer anda?

Macam mana kalau kita boleh menghalang perkara itu dari berulang?

Dengan menggunakan Group Policy Editor, perkara ini boleh ditetapkan. Apa yang perlu anda lakukan ialah, taip gpedit.msc pada arahan Run. Pada tetingkap gpedit, klik Local Computer Policy –> User Configuration –> Administrative Templates –> Control Panel –> Display.




Dwklik tab Prevent changing wallpaper dan pilih enable. Apply–OK.



Selamat Mencuba

[+/-] Baca Selanjutnya......

Membina 3 Column Pada Template

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 5:44 PTG | , | 4 Komentar »

Hai, apa khabar sahabat-sahabat sekalian. Penat juga mencuba benda ini, akhirnya alhamdulillah boleh dipraktikkan untuk sahabat-sahabat yang inin mencipta column yang ke3 untuk blog mereka.

Walaubagaimana pun saya nasihatkan kepada sahabat-sahabat sekalian agar anda backup dahulu template yang ada sebelum anda melakukan kaedah ini.

Seperti biasa anda dikehendaki masuk ke dalam ruangan admin dan pergi ke Layout - Edit HTML.

Cari kodding nie

#sidebar-wrapper {

width: 220px;

float: right;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}



Kemudian masukkan kodding nie dibawahnya

#newsidebar-wrapper {

width: 220px;

float: left;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}



Kemudian Cari Kodding ini

< div id=’sidebar-wrapper’ >


Letakkan di bawahnye kod ni

< b:section class=’sidebar’ id=’sidebar’ preferred=’yes’ >

< b:widget id=’BlogArchive1′ locked=’false’ title=’Blog Archive’ type=’BlogArchive’/ >

< b:widget id=’Profile1′ locked=’false’ title=’About Me’ type=’Profile’/ >

< /b:section >

< /div >



Kemudian Cari Koding ni.

< div id=’main-wrapper’ >


Dan letakkan koding ini diatasnya.

< div id=’newsidebar-wrapper’ >

< b:section class=’sidebar’ id=’newsidebar’ preferred=’yes’ >

< b:widget id=’Text1′ locked=’false’ title=” type=’Text’/ >



< /div >


Simpan template anda dan pergi ke ‘Page Elements’ dan Column sebelah kanan akan kelihatan. Edit le seperti biasa

[+/-] Baca Selanjutnya......

Read More Versi 2..

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:40 PTG | , | 6 Komentar »

Pengguna blog yang menggunakan template baru tentu saja akan mengalami kebingungan . Nah bagi blogger yang menggunakan template baru dan ingin menggunakan menu Read more.. juga silahkan ikuti langkah-langkah berikut :

Sign in seperti biasa di blogger dengan id milik anda

Klik Setting - Klik Formatting

Pada layer paling bawah, ada text area kosong dibahagian Post Template, isi text kat area kosong tersebut dengan kode di bawah ini :

< div class="fullpost" >
< /div >




Klik tombol yang Save Settings

Pemasangan kode ini di maksudkan supaya bila anda posting artikel, kod tersebut akan keluar tanpa menuliskan terlebih dahulu, jadi membantu kita agar tidak mengingat selalu kode tersebut.

Langkah selanjutnya iaitu menambahkan kod pada template, silahkan ikuti langkah berikut :

Klik menu Dasboard - Klik menu Layout - Klik menu Edit HTML - Klik tulisan Download Full Template

Silahkan save dulu template tersebut, tujuannya untuk mengurangi risiko apabila terjadi kesalahan ketika melakukan editting pada template,
jadi kita masih mempunyai backup data untuk mengembalikannya seperti semula.

Tandakan rait pada kotak Expand Widget Template
Silahkan anda cari kod berikut pada kod template milik anda :

< div class='post-body' >


Copy kod HTML di bawah ini kemudian paste di bawah kod tadi

< b:if cond='data:blog.pageType == "item"' >
< style >.fullpost{display:inline;}< /style >
< p >< data:post.body/ >< /p >
< b:else/ >
< style >.fullpost{display:none;}< /style >

Kemudian cari kod ini:

< p >< data:post.body/ >< /p >

Copy kod HTML di bawah ini kemudian paste di bawah kod tadi

< a expr:href='data:post.url' >Read More......< /a >
< /b:if >

Save Template

Selesai.




Add to Technorati Favorites

[+/-] Baca Selanjutnya......

Mencipta Arahan “Copy/Move To Folder”

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:29 PTG | | 2 Komentar »



Assalamulaikum,

Kali ini mari kita berkogsi sedikit ilmu yang bermanfaat bagi memudahkan tugas kita dalam meng”COPY dan Move” kan beberapa fail dengan cara pantas dan berkesan.

Cara ini amat mudha sekali dan sila perhatikan lagkah demi langkah dalam tutorial kali ini.


Mula sekali anda dikehendaki klik pada butang Start - Run dan taip pada ruangan run itu perkataan “regedit”

Kemudian cari



HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers



Kemudian anda klik pada dan masukkan Tajuk Copy To

Kemudian dwiklik pada Default dan masukkan arahan

{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

Klik OK and Continue

Lakukan arahan yang sama untuk Move To Kemudian masukkan arahan ni pada Default

{C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

hasilnya akan menjadi seperti



Selamat Mencuba




Add to Technorati Favorites

[+/-] Baca Selanjutnya......

Cara membuang Blogger Bar

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 12:24 PG | , | 0 Komentar »

Salam kunjungan kepada semua sahabat-sahabat.

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana masih sudi melayari web blog saya yang tak seberapa ini. Baik la kali ini saya ingin berkongsi beberapa tips dan tips ini ialah untuk membuang Blogger Bar.

Saya merasakan tips ini perlu bagi mencariakan lagi web blog kita agar kelihatan seperti web site biasa yang tidak ada iklan ataupun Blogger bar.





Caranya ialah anda dikehendaki memasukkan CSS kedalam template anda di ruangan HTML. Letakkan di mana sahaja di dalam ruangan < style > tags.

< style type='text/css' >
#navbar-iframe {
display: none;
}
< /style >

atau

< style type='text/css' >
#navbar-iframe {
display: none;
}
< /style >


Selamat mencuba


Add to Technorati Favorites

[+/-] Baca Selanjutnya......

Undian Untuk Sesebuah Artikel

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 1:05 PG | , | 3 Komentar »

Hai... Assalamualaikum dan salam kunjungan kepada semua kengkawan. Terima kasih kerana sudi melayari web blog saye yang tak seberapa ini.

Hehe... kali ini saya ingin berkongsi beberapa tips untuk mencantikkan lagi web blog anda. Emm mungkin ramai bertanya-tanya bagaimana hendak membuat TOP Rating untuk sesebuah artikel yang kita hantar.

tau ke TOP RATING tu pe die? Top Rating nie seperti yang terdapat pada akhir artikel di dalam web blog ini. Nak ker? kalau nak saye nak kongsi cara membuatnye..



Caranye mudah sahaja tapi kena buat hati2. Takut salah pulak. Saya nasihatkan supaya di backup dulu themes anda sebelum membuat perkara ni.

1. Cari < /body > dan pastekan kod ini sebelumnya

< script language='JavaScript' >
var OutbrainPermaLink='Your-Post-Permalink-Here';
var OB_demoMode = false;
var OB_Script = true;
< /script >
< script src='http://widgets.outbrain.com/OutbrainRater.js' type='text/javascript'/ >


2. Pergi ke template editor kat dashboard. tanda rait pada “Expand Widget Template”

3. Cari kod < data:post.body/ >

4. Tampalkan kod ini selepasnya.

< script language='JavaScript'>
var OutbrainPermaLink='< data:post.url/ >';
var OB_demoMode = false;
var OB_Script = true;
< /script >
< script src='http://widgets.outbrain.com/OutbrainRater.js' type='text/javascript'/ >


5. Save dan tengok le hasilnye

Selepas ni undilah artikel ini yerkkk... dan komentar anda diperlukan.

[+/-] Baca Selanjutnya......