Read More Versi 2..

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 10:40 PTG | , | 6 Komentar »

Pengguna blog yang menggunakan template baru tentu saja akan mengalami kebingungan . Nah bagi blogger yang menggunakan template baru dan ingin menggunakan menu Read more.. juga silahkan ikuti langkah-langkah berikut :

Sign in seperti biasa di blogger dengan id milik anda

Klik Setting - Klik Formatting

Pada layer paling bawah, ada text area kosong dibahagian Post Template, isi text kat area kosong tersebut dengan kode di bawah ini :

< div class="fullpost" >
< /div >




Klik tombol yang Save Settings

Pemasangan kode ini di maksudkan supaya bila anda posting artikel, kod tersebut akan keluar tanpa menuliskan terlebih dahulu, jadi membantu kita agar tidak mengingat selalu kode tersebut.

Langkah selanjutnya iaitu menambahkan kod pada template, silahkan ikuti langkah berikut :

Klik menu Dasboard - Klik menu Layout - Klik menu Edit HTML - Klik tulisan Download Full Template

Silahkan save dulu template tersebut, tujuannya untuk mengurangi risiko apabila terjadi kesalahan ketika melakukan editting pada template,
jadi kita masih mempunyai backup data untuk mengembalikannya seperti semula.

Tandakan rait pada kotak Expand Widget Template
Silahkan anda cari kod berikut pada kod template milik anda :

< div class='post-body' >


Copy kod HTML di bawah ini kemudian paste di bawah kod tadi

< b:if cond='data:blog.pageType == "item"' >
< style >.fullpost{display:inline;}< /style >
< p >< data:post.body/ >< /p >
< b:else/ >
< style >.fullpost{display:none;}< /style >

Kemudian cari kod ini:

< p >< data:post.body/ >< /p >

Copy kod HTML di bawah ini kemudian paste di bawah kod tadi

< a expr:href='data:post.url' >Read More......< /a >
< /b:if >

Save Template

Selesai.




Add to Technorati Favorites

6 Komentar

  1. Tanpa Nama // 5 Mei 2008 6:33 PTG  

    salam... trima kasih atas maklumat yg amat bguna trutama bg org2 baru ni... truskan dgn mklumat tkini ringaks dan snag difahami... smoga dirahmati Allah sentiasa...

  2. Abu Asma` Sofiadie // 5 Mei 2008 9:24 PTG  

    Terima kasih kerana sudi meeri sedikit komentar tentang artikel ini

  3. kasih2u // 6 Mei 2008 9:36 PTG  

    salam...terima kasih atas makluamt ini..sebelum ni tercari2 juga saya cam mana nak buatnye...alhamdulillah hari ni dah dapat..ma kasih ya..semoga Allah bagi lagi kebijaksanaan kepada abu-asma kerana pemurahnya...hehehe.

  4. Abu Asma` Sofiadie // 6 Mei 2008 9:55 PTG  

    terima kasih kasih2u.. dah ebrjaya ke membuatnye ?

  5. SueElla // 11 Mei 2008 10:42 PTG  

    tak berjaya pun abu asma..dah masukkan kod spt mana yg dinyatakan, harap dapat membantu

  6. Abu Asma` Sofiadie // 12 Mei 2008 6:27 PG  

    mesej ape yg keluar selepas sue buat tu?