Membina 3 Column Pada Template

Diterbitkan Oleh Tawakkal | 5:44 PTG | , | 4 Komentar »

Hai, apa khabar sahabat-sahabat sekalian. Penat juga mencuba benda ini, akhirnya alhamdulillah boleh dipraktikkan untuk sahabat-sahabat yang inin mencipta column yang ke3 untuk blog mereka.

Walaubagaimana pun saya nasihatkan kepada sahabat-sahabat sekalian agar anda backup dahulu template yang ada sebelum anda melakukan kaedah ini.

Seperti biasa anda dikehendaki masuk ke dalam ruangan admin dan pergi ke Layout - Edit HTML.

Cari kodding nie

#sidebar-wrapper {

width: 220px;

float: right;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}



Kemudian masukkan kodding nie dibawahnya

#newsidebar-wrapper {

width: 220px;

float: left;

word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */

overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

}



Kemudian Cari Kodding ini

< div id=’sidebar-wrapper’ >


Letakkan di bawahnye kod ni

< b:section class=’sidebar’ id=’sidebar’ preferred=’yes’ >

< b:widget id=’BlogArchive1′ locked=’false’ title=’Blog Archive’ type=’BlogArchive’/ >

< b:widget id=’Profile1′ locked=’false’ title=’About Me’ type=’Profile’/ >

< /b:section >

< /div >



Kemudian Cari Koding ni.

< div id=’main-wrapper’ >


Dan letakkan koding ini diatasnya.

< div id=’newsidebar-wrapper’ >

< b:section class=’sidebar’ id=’newsidebar’ preferred=’yes’ >

< b:widget id=’Text1′ locked=’false’ title=” type=’Text’/ >



< /div >


Simpan template anda dan pergi ke ‘Page Elements’ dan Column sebelah kanan akan kelihatan. Edit le seperti biasa

4 Komentar

  1. Abu Asma` Sofiadie // 8 Mei 2008 6:21 PTG  

    Jikalau ada kesilapan atau penambahan harap anda boleh memberi sedikit komentar.

  2. sue // 11 Mei 2008 9:04 PG  

    salam abu asma, sy try wat template 3 colum mcm yg diajarkn tp x jadi la.. nak kena delete ke yg dekat 3 tempat tu ke.. sidebar wraper, main wraper dgn < div id=’sidebar-wrapper’ > tu ke?

  3. Abu Asma` Sofiadie // 11 Mei 2008 10:14 PG  

    sue.. semua koding yang saya masukkan dalam artikel ini ada jaraknye. sue kena rapatkan beberapa koding... contohnye < div id=’sidebar-wrapper’ > tolong rapatkan tag <> kepada isi menjadi < div id=’sidebar-wrapper’ >

    tengok tak?? hehehe

    PS saya kena jarakkan kalau tak koding tu tak keluar kat web nie...

    Selamat mencuba

  4. Tanpa Nama // 11 Mei 2008 3:27 PTG  

    ok, step pertama yg #main wraper tu dah berjaya tp mslh yg step yg 2 lg tu..asik ade error msg ni jek..
    Please correct the error below, and submit your template again.
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "class".
    sy x peham la naper.. boleh saudara jelaskan, terima kasih atas bantuan saudara